Štetinový rybovod v Ružbašskej Miľave je ideálnym riešením pre rieku Poprad

13.04.2012 Stará Ľubovňa

Bratislava, apríl 2012 –Vplyv vodných stavieb na tvorbu a ochranu životného prostredia sa dostáva do popredia odborných diskusií. Ich budovanie by malo byť podložené podrobnou analýzou a ku každej takejto stavbe je potrebné pristupovať individuálne. Vhodným príkladom je štetinový rybovod na malej vodnej elektrárni v Ružbašskej Miľave. Ide o prvý štetinový rybovod na Slovensku, ktorý bol realizovaný podľa nemeckého patentu. Dané riešenie zohľadňuje rybie pásmo a priestorové pomery v oblasti profilu situovania malej vodnej elektrárne, na vodnom toku Poprad v okrese Stará Ľubovňa, čím podporuje prirodzenú migráciu rýb.

Štetinový rybovod je unikátny koncept výstavby rybích prieplavov na vodných elektrárňach. Na území Slovenskej republiky nebol do roku 2011 realizovaný žiadny rybí priechod s použitím štetinových prvkov. Ako prvý svojho druhu je tento typ rybovodu súčasťou Malej vodnej elektrárne Ružbašská Miľava. „Jeho prvoradou výhodou je pomalšie prúdenie vody poskytujúce rybám množstvo oddychových zón a úkrytov, ako aj minimum vzniknutých turbulencií a vírov“ uvádza ku kladným vplyvom štetinového rybovodu Ing. Michaela Macková, PhD., projektantka.

Koryto tohto rybieho priechodu je vybavené štetinovými prepážkami a štrkovým dnom, čo umožňuje plynulé preplávanie rýb v ich migračnej trase. Poskytuje im množstvo oddychových zón pričom sa vytvára len minimum turbulencií a vírov. Zároveň vďaka usporiadaniu štetinových prvkov je prechodová línia priehľadná, čím počas migrácie rybie spoločenstvo nestratí vzájomný optický kontakt. V najvyššej možnej miere sa tak eliminuje prípadné narušenie ichtyofauny a jej prirodzeného prostredia na vodnom toku.

„Riešenie problematiky návrhov a prevádzky rybích priechodov v súčasnosti na Slovensku nezastrešuje žiadny legislatívny rámec. Rybovod na malej vodnej elektrárni v Ružbašskej Miľave však ideálne skĺbil poznatky zo zahraničia, skúsenosti s doterajšou výstavbou rybovodov nielen na Slovensku, ako aj ichtyologické a priestorové špecifiká na danom úseku toku Poprad,“ dodala Macková.


Ako pracuje štetinový rybovod?
Ide o zväzky hrubých polyetylénových vlákien upevnených v doskách, ktoré sú následne špeciálne umiestnené na dno celej trasy rybovodu. Ich pôvod je v Nemecku, kde sa vývoju a výstavbe štetinových rybovodov dlhoročne venuje Dr. – Ing. R. Hassinger. Výhodami tohto riešenia je minimum turbulencií a vírov, pričom pomalšie prúdenie vody poskytuje rybám množstvo oddychových zón a úkrytov. Štetinové rybovody sa absolútne približujú reálnemu vodnému životu. Originálne riešenie štetín a štrkového dna pomáha rybám prekonať výškové rozdiely proti prúdu rieky v čo najvernejšej imitácii ich prirodzeného prostredia.

Spolupráca s rybármi
So štetinovým rybovodom súhlasili aj zástupcovia miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Stará Ľubovňa, ktorí boli oboznámení aj s pôvodným nemeckým patentovým riešením. V rámci vzájomnej spolupráce investora a Slovenského rybárskeho zväzu na ochrane ichtyofauny možno očakávať v budúcnosti ich blízku spoluprácu. Pôjde napríklad o sledovanie migrácie rýb, početnosti, zdravia a druhovitosti rýb a s tým súvisiacich zmien, ako aj následkov viacnásobného prehradenia vodných tokov.

Lenka Lendacká
AMI Communications Slovakia
 

Vyberte región